Dünya Mutfağı

Dünya ülkelerinin çeşit çeşit lezzetleri...

Az Bilinen Yöresel Lezzetler

 

 Tahinli piyaz - Antalya


Piyaz, Türk mutfağında özellikle köftelerin yanında servis edilen bir lezzet olarak biliniyor. Ama bu yemek Antalya’da farklı bir tada bürünüyor. Kuru fasulye salatası olarak da adlandırabileceğimiz piyaza Antalya’da tahin de katılıyor. Limon, sirke, kırmızı soğan, arzuya göre yumurta ve domates de katılan piyazın tadı müthiş. Bu lezzeti yerinde tatmak isteyenler Piyazcı Mustafa’nın Yeri, Piyazcı Ahmet, Piyazcı Sami gibi lokantaları tercih edebilir.


  Sütlü biber turşusu – Kırklareli


Balkan mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan sütlü biber turşusu, Trakya’da kış aylarında tüketilen sevilen bir lezzet. Turşuluk yetiştirilen sarı renkli dolmalık biberlerin içi kaymak ve yoğurt karıştırılarak doldurulur. Kırklareli’nde yöresel yemek yapan yerlerde bulabilirsin. Balkanlarda soka ismiyle bilinen bu turşuya Edirne’nin bazı yörelerinde katık, kaçarak, hatça gibi isimler de veriliyor. Boşnak mutfağı olarak adlandırılan restoranlarda da bulunur. Örneğin İstanbul’da Bayrampaşa’da Avliya Boşnak Mutfağı, Pendik Sandzak restoranda yöresel balkan yemekleri bulabilirsin.


  Ayva kebabı - Gaziantep


Kebabın anavatanı Gaziantep’te farklı bir lezzet tatmak istersen Ayva kebabını deneyebilirsin. Kuzu eti ayva ile birleşince farklı bir lezzet ortaya çıkıyor. Kuzu etleri tabak haline getirilmiş ayvayla beraber pişiriliyor. Böylece ortaya aromatik değişik bir tat çıkıyor. Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi, gurme tutkunlarını mutlaka gitmesi gereken bir yer. Hem yöreye ait özel yemekler yapılıyor hem de bölge mutfak yaşamıyla ilgili eskiye ait tüm detaylar var. Gaziantep uçak biletlerine göz atarak seyahat planlamasına başlayabilirsin.


  Tuzda tavuk – Hatay


Mutfağıyla ünlü Hatay şehrimiz şahane lezzetlere de ev sahipliği yapıyor. Hatay’da tatlı tuzlu yemek çeşitleri çok ama aklımda kalan enfes bir lezzeti yazmadan edemedim. Ayıklanmış tavuklar kilolarca tuzdan oluşan bir katmanın içerisine konuyor. Yumurta akıyla yapıştırılan yoğun tuzlu katmanın içerisinde saatlerce pişiyor. Ortaya yemek için sabırsızlıkla bekleyeceğin enfes bir lezzet çıkıyor. Tuzda tavuk yemek isteyenler Hatay Harbiye’ye gidebilir.


  Göbete (Köbete) – Eskişehir


Tatarların geleneksel yemeği göbeteyi Eskişehir, Kırşehir gibi illerimizde yöresel yemek yapan lokantalarda bulabilirsin. Göbete yapmak için önce mayalı bir hamur hazırlanır, içine kıymalı ve soğanlı iç harcı konur. Üzeri yine tepsi boyunda açılmış hamurla kapatılır ve yumurta sürülür. Bu börek Tatarların baharın gelişini kutladıkları Tepreş Bayramı’nda da mutlaka yapılır. Tatarların kalakay ve cantık adını verdikeri çörek çeşitleri de bulunuyor. Tabi Eskişehir'e gitmişken akla ilk gelen lezzeti ci böreği de yerinden tatmadan dönmeyin.


  Yağlaş - Giresun


Karadeniz bölgesinde kahvaltıların vazgeçilmez lezzetli kuymak Giresun’da daha farklı yapılıyor. Mısır unu, tereyağı kavuruluyor ancak içerisine peynir katılmıyor. Üzerine kırmızı biberle yağ yakılıyor. Giresun’a özgü bir başka lezzet de Mendek Çorbası. Isırgan otuna benzer baldıran otundan yapılan bu çorbaya kuru fasulye, soğan, pirinç ve et suyu da katılıyor. Bu lezzetli yemekleri yerinden tatmak ve mini bir Karadeniz turu yapmak için Giresun uçak bileti seni bekliyor.


  Sura – İzmir


Zeytinyağı otlarıyla bilinen İzmir’de lezzetli etli yemekler de yapılıyor. Kuzu kaburgasından yapılan sura bunlardan biri. Baharatlı içi pilav kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Mayasız hamur boyoz İzmirlilerin kahvaltıda mutlaka yedikleri bir şey pastanelerde bulunuyor. Ayrıca nohutlu börek de tercih edilebilir. Zeytinyağlılardan şevketi bostan denenebilir. Alaçatı ve Foça’daki lokantalarda lezzetli mezeleri rahatlıkla yiyebilirsin. Yöresel pastanelerde de boyoz, nohutlu börek tadabilirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder