Sıra Dışı Lezzetler: Geleneksel Kore Yemekleri
Alışılmamış Tatlara Hazır Olun: Kore Mutfağı
Kore, en eski medeniyetlerden biridir. Zamanında siyasi farklılıklardan dolayı ikiye ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu ayrımdan doğan bir yenilik mutfaklarına yansımıştır. Kore mutfağı, alıştığınız öğünlerden çok farklı ve dikkat çekicidir. Bu yazıyı okumadan önce belki de kahvaltınızda peynir ve yumurta yemiş olabilirsiniz. Kore’de bu kültür yaygın olmamakla beraber, öğünlerin birleştirilmesi dikkat çeker.
Kahvaltı kültürüne pek yer vermeyen Kore halkı, ana yemeklerinde eti ve pirinci eksik etmezler. Japon ve Çin mutfağının harman bir alanı olan Kore mutfağı, bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar ile taçlanmıştır. Bol baharat, yemeklerin lezzet sırrıdır; ayrıca kullanılan baharatlar insan sağlığına da oldukça faydalıdır.
Kavurma ve kızartma ile pişirilen yemeklerde et ürünleri muhakkak yerini alır. Besleyici yemekler sunmak isteyen Koreli aşçılar, yemeklerinin lezzet sırrını da soya sosundan ve susam yağından alır. Türk mutfağı ile kıyaslandığında ekmeğe çok önem vermediklerini görebilirsiniz.
Ekmek yerine haşlama pirinç tüketilir. Bu pirinç yemekleri ise yine baharat ve sebze ilaveli olarak masada konuk olur. Kızartma her ne kadar sağlıksız olsa da Kore yemeklerinin birçoğu kızgın ateşte ve bol yağda kızartılarak sunulur.
Çayı seven bir millet olan Koreliler, çaya bitkiler de ekleyerek her zaman sindirimi rahatlatmak isterler. Özellikle de ginseng çayını gün içinde mutlaka tüketip enerjili olmaya çalışırlar. Kore yemekleri kimchi ile başlar, kimchi ile sonlanır. Tüm öğünlerde tüketilen kimchi; en yalın haliyle Kore turşusudur. Bu yemek öylesine özel ve önemlidir ki kimchi üzerine şenlikler bile düzenlenmektedir.
Pirinç ise Kore yemeklerinde hatta tatlılarında da önemli bir yer edinmiş durumdadır. Yemek kültüründe sunum da dikkat çeker. Taze yeşil soğan dilimleri, hemen hemen her yemeğin üzerine serpiştirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder