Ispanya Yemekleri ve Mutfak Kültürü
İspanya Akdeniz iklimine sahip bir ülkedir. Avrupa ile Afrika arasında önemli ve ciddi bir geçiş yolu özelliği ile, coğrafi alanda kendini tanıtır. Savaşlar sebebiyle yüzyıllar boyunca göç almıştır ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise turizm ve kültür ülkesi olarak bilinmektedir. Her yıl binlerce ziyaretçiyi topraklarında ağırlayan İspanya, turizme önem verdiği kadar yemek yemeye de özen göstermektedir.
İspanyollar denizcilik konusunda Orta Çağ’dan sonra kendilerini epey tanıtmışlardır. Cebelitarık sınırlarını aşıp derin sularda gezmişlerdir. Bu deniz maceraları, özellikle yemek kültürlerini çok etkilemiştir. Avrupa kıtasında kimsenin bilmediği, bilip de önemsemediği yiyecekleri keşfetmişlerdir. Keşfettikleri besinler de İspanya mutfağının temellerini oluşturmuştur.
Ispanya Yemekleri ve Özellikleri
İspanya, yemek kültürüne özen gösteren bir ülkedir. Her öğünde doyurucu ve lezzetli menüler çıkarmayı seven İspanyollar, hazırladıkları enfes tatlar ile dünyada bir ün almıştır. Yemek çeşitlerinin zenginliği ile bilinirler. Akdeniz iklimi hakim olduğu için, yemeklerde zeytinyağı mutlaka kullanılır. Ayrıca incir, üzüm ve zeytinle lezzetlenen mezeler ve yemekler İspanyollar tarafından sıkça tüketilir.
Peynir bakımından da oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Her süt türünden çeşit çeşit peynirler elde ederek, hem kahvaltılarını hem de diğer öğünlerini zenginleştirirler. Keçi peynirleri “queso blanco”, taze ve kabuksuz yenilen peynirleri “san simon” olarak bilinir. San simon peyniri armut görünümündedir. Burgos, manchego ve tetilla diğer önemli peynirleri arasında yer alır.
İspanya’da bir gün geçirmenin bedeli yaklaşık olarak 30 Euro olacaktır. İspanya yemek fiyatları Euro üzerinden değerlendiriliyor. Sabah kahvaltısı için ortalama 5 Euro, öğle yemeği için ise 15 Euro harcayabilirsiniz. Hafif bir akşam yemeği ise 10 Euro olabilir. Üstelik bu rakamlarla doyurucu ve lezzetli yemekler tadabilirsiniz.
Ispanyol Yemek Kültürü Hakkında
İspanya’nın her bölgesinde farklı tatlar hakimdir. Bask, Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Katalonya, Mayorka ve Valensiya olmak üzere sekiz farklı mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgeler arasında yemek pişirme yöntemleri ve kullanılan malzemeler farklılık gösterir.
Sağlıklı beslenmeyi tercih eden İspanyollar, az az yiyerek kendilerine iyi bakarlar. Az fakat sık yemek yemek İspanyol yemek kültürü olarak bilinmektedir. Yenilen yemeklerde kullanılan yağlar, her zaman zeytinyağı olmaktadır.
Günün her saatinde damak tatlarını korumayı severler. İspanya yemekleri tapas ile her ülkede kendini hatırlatır. Tapas atıştırmalık olarak yenilen kanepe tarzındaki bir yiyecektir. İspanya yemek kültüründe, gelen misafirlere tapas ile şarap ikram etmek asırlardır süren bir gelenektir.
Uyanır uyanmaz kahvelerine bir iki damla alkol eklemek de İspanya’da bir gelenektir. Amaçları ise güne daha dinç başlamaktır. Kahvaltıya pek önem vermezler. Çünkü acıkma anlarında ve ara öğünlerinde tapas tüketirler. Tapas onlar için en kutsal yiyecektir. Akşam yemeklerinden önce ise çay ve bisküvi tüketirler.
Ispanya Meşhur Yemekleri
Akdeniz’in nimetlerinden faydalanan İspanyollar, yapmış oldukları leziz yemekler ile dünya mutfağında yerini almıştır. Türk mutfağı, Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı ile yarışacak lezzette olan İspanya mutfağı; pek çok ülke tarafından da benimsenmiştir. Bir gün yolunuz düşerse, İspanya’ya gittiğinizde mutlaka tadını almanız gereken meşhur İspanya yemek çeşitleri listesi sizler için araştırıldı. İşte o leziz tatlar:
Paella: En meşhur yemekleri olarak karşınıza çıkmaktadır. Bir pilav türüdür. Tavuk eti ve balık etinden yapılır. Sarı renkli bir pilav olan paella, rengini safrandan alır. Geleneklere göre pişirilen bu yemeklerde tavşan eti de bulunmaktadır. Özel bir pirinç ile yapılır ve yağ tercihinde zeytinyağı kullanılır. Etli ve sebzeli olmak üzere iki türü vardır.
Empanada: İçi dolu dolu olan bir börektir. Mayalı bir hamurdan elde edilir ve içinde biber, domates, soğan ve et bulunur. Bu et; bazen deniz ürünleri bazen de kıyma olarak tercih edilir.
Paella
Paella Tarifi için Malzemeler
- 2adetorta boy kuru soğan
- 4dişsarımsak
- 2adetorta boy domates (etli ve sulu)
- 5yemek kaşığızeytinyağı
- 200gramjumbo karides
- 200gramiç midye
- 200gramtemizlenmiş kalamar
- 3adetbaby ahtapot
- 1çay bardağıbeyaz şarap
- 1gramsafran
- 1,5su bardağıpirinç(kısa taneli pirinç) (tercihen Senia, Bomba veya Bafha cinsi)
- 3su bardağısu( tercihen balık veya sebze suyu)
- 1çay kaşığıtuz
- 1çay bardağıbezelye
- 1/2çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
- 1/4demetmaydanoz
Paella Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın.
- Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küçük küpler halinde kesin. Tüm deniz ürünlerini dikkatli bir şekilde ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın. Jumbo karides kullanıyorsanız kafa kısmını çıkarmadan kullanabilirsiniz. Fazla sularını bir kağıt havlu yardımıyla alın.
- Damak tadınıza göre seçtiğiniz balık veya sebze suyunu kısık ateşte ısıtın. Zeytinyağının yarısını kalın ve geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin.
- Pirinçleri bol suda yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra tavaya alın. Küp şeklinde doğranmış domatesleri de katıp aralarda karıştırarak pirinçleri kavurun.
- Beyaz şarap ve safranı katıp yüksek ateşte çektirin. Sıcak suyun yarısını ekleyip kısık ateşte, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle kapağı kapalı tencerede pişmeye bırakın.
- Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırdıktan sonra tüm deniz ürünlerini sırasıyla katıp kısa bir süre yüksek ateşte soteleyin.
- Pilav tenceresine aldığınız deniz ürünlerinin üzerine bezelye taneleri ve kalan sıcak suyu ekleyin. Tüm malzemeyi kısık ateşte suyunu çekene kadar bir arada pişirin.
- Suyunu çekip demini alan deniz mahsullü paella'yı servis tabağına alıp incecik kıyılmış maydanozla süsledikten sonra sıcak olarak limon dilimleriyle servis edin.
Empanada Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 75gramtereyağı
- 1adetyumurta
- 1tatlı kaşığısirke
- 1/2su bardağısu
- 3su bardağıun
- 1 tatlı kaşığıtuz
İç harcı için:
- 1adetküçük boy kuru soğan
- 2yemek kaşığıayçiçek yağı
- 200gramaz yağlı kıyma
- 1adetorta boy kırmızı dolmalık biber
- 10dalmaydanoz
- 1/2çay kaşığıtuz
- 1/2çay kaşığıkarabiber
Üzeri için:
- 1adetyumurta
- 1yemek kaşığısu
Empanada Tarifi Nasıl Yapılır?
- Su, yumurta ve sirkeyi küçük bir kasede çırpın. Elenmiş un, tuz ve küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağını derin bir karıştırma kabına alın.
- Unlu ve tereyağlı karışımın orta kısmını açıp yumurtalı sıvı malzemeyi ilave edin. Tüm malzemeyi özleşip kıvam alana kadar harmanlayın.
- Hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde yoğurduğunuz hamuru, dinlenmesi için streç filmle sarıp buzdolabına kaldırın. Hazırladığınız hamuru 40-45 dakika kadar dinlendirin.
- İç harcı için; kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık biberi soğanlarla uyumlu olacak büyüklükte doğrayın. Bol suda yıkadığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın.
- Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Az yağlı kıymayı ekleyip suyunu çekip renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Biberleri ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Doğranmış maydanozları ekleyip ocaktan alın. Hazırladığınız kıymalı iç harcı soğuması için dinlendirin.
- Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamuru küçük bezelere ayırın. Hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, yuvarlak şeklinde açın. Açılan hamurların yarısına hazırladığınız iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatın. Tüm hamur bezeleri için aynı işlemi uygulayın.
- Hazırladığınız hamurları aralıklı olarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Küçük bir kapta çırptığınız yumurta ve suyu üzerlerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder