Japon Mutfağına Giriş: Geleneksel Japon Yemekleri
Japonya kültürü, tarihi yerleri, şehirleri, mimari yapısı ve gelenekleri ile oldukça ünlü olan Asya ülkelerinden biridir. Bu alanlarda kendini kanıtlamış olan Japonya, yemekleri konusunda da dünyaca tanınan ve sevilen geleneksel yemeklere sahiptir. Japon mutfağının dünyaca bu kadar popüler ve lezzetli olmasının sebebi ise''5 Yemek Kuralı'' çerçevesinde yemeklerini yaptıklarından dolayıdır. Bu kurallar:
- Bir yemek beş duyuyu memnun etmelidir
- Beş rengi temsil etmelidir ; Kırmızı, yeşil, sarı, beyaz, siyah
- Beş tadı da içermelidir; Acı, tatlı, ekşi, tuzlu, baharatlı
- Beş pişirme tekniği de içermelidir; Kızartma, buharda pişirme, kavurma-ızgara, kaynatma, çiğ.
- Bir restoranın budist geleneklerine göre ahlaki tavırlara sahip olmasıdır.
Sushi
Japonya denildiğinde akla gelen ilk yemek kuşkusuz sushidir. Pirinç sirkesinde haşlanan pirincin çeşitli deniz mahsulleri ile sunulduğu bir yemektir. Kullanılan deniz mahsulleri çiğ olduğu gibi pişirilerek hazırlandığı sushi türleri de mevcuttur. Bazı sushilerde yosun kullanırken bazılarında ise kullanılması zorunlu bir ürün değildir. Her deniz mahsulü için uygun olan sushi de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise taze bir deniz ürünü kullanılmasıdır. Ayrıca yanında wasabi ve soya sosu ile birlikte gari turşusu ile servis edilir. Tercih edilen bazı sushi türleri; Maki, California Roll, Nigiri, Sashimi, Uramaki’dir.
Evde Sushi Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı su
- 3 adet nori yaprağı (Sushi yosunu)
- 1/4 (çeyrek) adet avokado
- 1 adet ufak havuç
- 1 adet badem salatalık
- 50 ml pirinç sirkesi (mirin)
- Salamura somon füme
- Yarım yemek kaşığı şeker
- Yarım yemek kaşığı tuz
Yanında;
- Soya sosu
- Wasabi
Evde sushi nasıl yapılır?
- 1.Pirinç ılık su ile yarım saat ıslatılır.
- 2.Daha sonra nişastası gidene kadar iyice yıkanır ve 1 bardak sıcak su ile yarım dk en küçük ocakta tam açık ateşte, sonra suyunu tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
- 3.Pirinç pişince bir karıştırılıp üzerine bir peçete kapatılıp 15 dk dinlendirilir.
- 4.Sonra cam bir kaba alınıp karıştırılarak iyice soğuması sağlanır.
- 5.Küçük bir cezvede 50 ml pirinç sirkesi, tuz ve şeker eriyene kadar ısıtılır, hemen pirinçlere eklenip 1-2 dk sürekli karıştırılarak homojen bir şekilde pirinçle karışması sağlanır ve ara ara karıştırılarak dinlendirilip soğutulur.
- 6.Avokado, havuç ve Salatalık kürdan gibi ince ince (Jülyen) doğranır. Bir kaseye su doldurulup hazırda bekletilir.
- 7.Nori yaprağının parlak kısmı bize bakacak şekilde hasır bir servisin üzerine açılır.
- 8.Soğuyan pirinç 3 parçaya ayrılır, her nori yaprağına pirinçin 1/3ü kaşıkla eklenir, parmak uçları su ile ıslatılarak pirinç yaprağın yer yerine eşit bir şekilde yayılır.
- 9.Yaprağın bir tarafına avokado, havuç ve salatalıklar eklenir.
- 10.Üzerine salamura somon eklenir, yavaş yavaş, hasır servis ile iyice sıkılarak rulo haline getirilir.
- 11.Bıçak suya daldırılıp rulonun iki ucundaki sarkan parçalar kesilir, tercihe göre dilimlenerek yanında soya sosu ve wasabi ile servis edilir. Afiyet olsun:)
Udon
Japonlar erişte tüketiminde oldukça önde ülkelerden birisidir. Udon da buğday unu ile yapılan bir erişte çeşididir. Diğer eriştelere göre kalın ve yoğun bir yapıya sahiptir ve tuzlu suda pişirilir. Kızartılmış malzemelerle veya geleneksel çorbalar ile servis edilebilir. Sıcak yenildiği gibi soğukta tüketilen bir yemektir. Ayrıca lezzeti kadar popüler olmasının bir diğer sebebi ise fiyatının uygun olmasıdır.
Udon Tarifi İçin Malzemeler
- 350 gram tavuk göğsü (ince dilimlenmiş)
- 250 gram udon noodle
- 150 gram mantar
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 1 adet havuç
- 2 adet yeşil soğan
- 1 adet kuru soğan
- 1/2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 100 gram bezelye
Marine için:
- 2 yemek kaşığı bal
- 6 yemek kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı acı biber ezmesi
- 1/2 yemek kaşığı sarımsak ezmesi
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Tavuklu Sebzeli Udon Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tavuk göğsünü ince dilimler halinde doğrayın.
- Marine sosu için; Bal, soya sosu, acı biber ezmesi, sarımsak ezmesi ve karabiberi bir kabın içerisinde karıştırın.
- Dilimlenmiş tavuk etini bu sosa ekleyerek karıştırın ve marine olması için buzdolabında 30 dakika bekletin.
- Bu esnada mantar, biber, soğan, yeşil soğan ve havuçları ince ince dilimleyin.
- Marine işleminin ardından ayçiçek yağını wok tavaya alarak ısıtın.
- Üzerine marine edilmiş tavukları ekleyin ve yüksek ateşte 3 dakika soteleyin.
- Daha sonra ocağın altını kısarak bezelye, havuç, mantar, biber, soğan ve marine sosunu da tavaya alarak karıştırın.
- Tüm malzemeleri karıştırın. 3-4 dakika bu şekilde soteleyin.
- Ardından udon noodleları da tavaya ekleyerek 1-2 dakika daha karıştırın.
- Hazırladığınız tavuklu sebzeli udonu sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.
Ramen
Japon mutfağının en doyurucu ve zengin içeriğe sahip yemeklerinden birisidir. İçerisinde buğday eriştesi, et, soya sosu ve çeşitli et-kemik ile hazırlanmış bir et suyundan oluşan çorbadır. İçeriğine bağlı olarak yumurta, deniz yosunu, farklı soslar ve çeşitli sebzelerden oluşabilir. Tam bir protein kaynağı olan bu yemeğin kendine özel ramen restoranları hemen hemen her yerde bulunmaktadır. Üstelik Tokyo’da bir ramen müzesi bile bulunmaktadır.
Ramen Tarifi İçin Malzemeler
- 400gramtavuk
- 1paketramen(noodle da kullanabilirsiniz)
- 2yemek kaşığısoya sosu
- 1tatlı kaşığırendelenmiş taze zencefil
- 2adetyumurta
- 4-5daltaze soğan
- 2dişsarımsak
- 1/2çay kaşığıkabartma tozu
- 1yemek kaşığısusam yağı
- 1çay kaşığıtuz
Üzeri için:
- 4-5daltaze soğan (yeşil kısımları kullanılacak)
- 100gramsoya filizi
Ramen Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bir tencerenin içerisine tavukları alın. Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
- Sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuzu da ilave ederek tavuklar yumuşayana kadar 30 dakika kadar kaynatın.
- Ardından suyun içerisinden haşlanan tavukları alın. Didikleyin ya da dilediğiniz şekilde ve büyüklükte kesin. Suyu süzgeçten geçirin ve başka bir tencerenin içerisine alın.
- Suyun içine soya sosu ve susam yağını aktarın. 15 dakika kadar bu suyu kaynatın.
- Ayrı bir tencerenin içerisine 2 su bardağı su koyun ve kaynatın. Kaymaya başlayınca içerisine ramen'leri ilave edin ve kabartma tozunu da ekleyin. Ramen yumuşayana kadar pişirin.
- Rameni süzgeçten geçirin ve bir kasenin içerisine alın. Soya sosuyla beraber kaynayan sudan birkaç kepçe üzerine alın. Üzerine haşlanmış yumurta, taze soğan ve haşlanmış tavuk koyun. Son olarak soya filizi de ilave ederek servis edin.
Soba
Yüzyıllar boyunca Japon mutfağının klasiklerinden biri olmuş bir erişte yemeğedir. Kara buğday unu ile yapılan erişteler uzun, ince ve sıkı bir forma sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk şekilde et suyu ve daldırma sosları ile servis edilebilir.
Malzemeler
1. 200 Gram Soba Noodle
2. Çay Bardağı Pirinç Sirkesi
3. 2 Yemek Kaşığı Soya Sosu
4. 1 Yemek Kaşığı Susam Yağı
5. 1 Yemek Kaşığı Esmer Şeker
6. 1 Çay Kaşığı Sarımsak Ezmesi
7. 1 Tatlı Kaşığı Taze Zencefil Rendesi
8. 2 Adet Yeşil Soğan, İnce dilimlenmiş
9. 2 Yemek Kaşığı Taze Kişniş, İnce kıyılmış
10. 1 Tatlı Kaşığı Susam
Yapılışı
1.Bir tencerede yeterli ölçüde su kaynatın. Kaynayan suya soba noodlelarını atın ve 5 dakika pişirin. Pişen noodleları süzgeç yardımıyla soğuk sudan geçirin. Suyunu iyice süzün ve bir kenarda bekletin.
3.Geniş bir kasede haşlanmış noodleları, hazırladığınız sos karışımını, ince dilimlenmiş yeşil soğanları, taze kişniş yapraklarını ve susam tanelerini karıştırın. Yumurta dilimleri ile servis edin.
Onigiri
Japonya’nın en popüler atıştırmalıklarından biridir. Bir parça deniz yosunu ile kaplanmış pirinç toplarıdır. Sade bir şekilde olduğu gibi içi sebze, tavuk, balık, yumurta, et gibi malzemelerle dolgulu çeşitleri de mevcuttur.
Onigiri Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı su
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- Yarım tavuk göğsü veya konserve ton balığı
Üzeri için;
- Ketçap
- Mayonez
- Çörek otu
- Susam
Onigiri Tarifi Nasıl Yapılır?
- 1. Öncelikle 1 su bardağı pirincimizi; karabiber ve tuz ilave ettikten sonra, suyla birlikte iyice haşlayıp lapa haline getiriyoruz.
- 2. İçine tavuk göğsü koymak istiyorsak, tavuk göğsünü de güzelce haşlayıp minik minik (olabildiğince küçük) doğruyoruz.
- 3. Ilıkken, bir tatlı kaşığı yardımıyla elimizle top top yapıp, aynı içli köfte misali içini oyup, tavuk göğsümüzü koyuyoruz.
- 4. Eğer tavuk göğsü yerine ton balığı koymak istersek de, bir konserve ton balığı açıp minik parçalar halinde aynı şekilde pirinç lapasının içine koyuyoruz.
- 5. Topları iyice yuvarladıktan sonra, tabağa diziyoruz.
- 6. Tabağa dizdikten sonra; üzerlerine istediğiniz miktarda ketçap, mayonez, çörek otu döküyoruz.
- 7. Susamlı yapmak istersek de, bir tabakta susama bulayıp diziyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder