Dünya Mutfağı

Dünya ülkelerinin çeşit çeşit lezzetleri...

Hint Muftağı

 

Yöresel Hint Yemek Kültürü ve Tarifleri

Baharat Diyarı Hindistan’ın Yöresel Yemekleri

Hindistan; kültürü, sanatı, sokakları, müzik ve filmlerinin yanında yemekleri ile de oldukça ünlü ve farklı bir ülke, Hint yemekleri isimleri çoğumuza anlaşılmaz olarak gelebilir. Bu oldukça doğal ama onlar açısında hem bir kültürü hem de bir yaşanmışlığı ifade ediyor. Aynı bizim bazı yemeklerimizde olduğu gibi.

Hindistan, yemek kültürü ile farklılığı kendisine çekse de aslında baharatları ile meşhur bir ülkedir. Hint mutfağı baharatları, çoğu kişiye farklı gelebilir lakin meraklısına lezzetli ve bilindik gelebilir.

hint yemek kültürü

Hint yemekleri nasıl yapılır? Sorusunun cevabı aslında bu baharatlarda gizli, pratik Hint yemekleri açısından en çok kullanılan baharatlar:

  • Taze köri ağacı yaprakları
  • Kimyon tohumu
  • Rezene tohumu
  • Çemen tohumu
  • Kokum
  • Kebabe
  • Hint Defnesi
  • Gebre Otu
  • Yeşil kakule
  • Meyan
  • Hindistan Cevizi
  • Haşhaş Tohumu
  • Safran
  • Demirhindi
  • Kişniş
  • Zerdeçal
  • Kitre
  • Helile
  • Kırmızı Acı Biber

Bu tarz baharatların yanında Garam masala gibi farklı baharatların karışımdan oluşan kürler de bulunur. Mesela köri bunlara örnek gösterilebilir. Lezzetli ve kolay Hint yemekleri için bu tarz kürler kullanılır.

Köri Baharatı Karışımı

Köri içerisinde: Başta zerdeçal olmak üzere; karanfil, kişniş, demirhindi, acı kırmızı biber, kakule, kimyon ve zencefil gibi çeşitli aromalara sahip baharatlar bulunur. Köri salt bir baharat olmanın yanında kanser önleyici, iştah açıcı bir baharattır. Çok güçlü bir antioksidandır.

hint yöresel yemekleri

Garam masala içerisinde ise: Kişniş, kimyon, karabiber, çörek otu, zencefil, kakule, karanfil, tarçın, defne yaprağı olmak üzere çeşitli baharatlar bulunur. Garam masala da aynı köri gibi antioksidandır ve kansere karşı savaşan baharatları içerisinde bulundurur.

hint yemekleri yapımı

Hint Yemekleri Nelerdir?

Yöresel çok sayıda Hint yemeği vardır. Bunlar hazırlanış bakımında ülkenin farklı yörelerine göre değişebilir. En çok bilinen Hint yemekleri tarifleri kendi içerisinde ayrılır.

Thali

Hint kültürünün ana yemeklerinden birisidir. Thali’nin anlamı aslında, yemek servis edilen yuvarlak tabaktır. Tek bir yemek değildir. Hindistan’a özel ekmek, pilav, yoğurt, sos, turşu, papadam ve özel sebzelerden oluşur. Elle yenir.

Thali

İdli

Hintlilerin en çok tüketilen kahvaltısıdır. Fermente olmuş pirinç ve mercimekten oluşur. Yanında sambar ve domates sosu ile servis edilir.

İdli

Uttapam

Farklı bir kreptir. En çok kahvaltılarda tüketilir. Hindistan’ın yöresel yemeklerinden biridir. Domates, lahana, Hindistan cevizi veya çeşitli sebzelerden hazırlanır.

Uttapam

Samosa

Hindistan’ın atıştırmalıklarındandır. Hamurun içerisine patates, soğan, bezelye ve bolca baharat eklenerek hazırlanır. Derin yağda kızartılır. Genellikle Hindistan’ın sokaklarında sıkça satılır.

Samosa

Chana Masala

Köri ve çeşitli baharatlarla hazırlanan nohut yemeğidir. Bu şekilde sınıflandırılan sayısız Hint yöresel yemekleri vardır. Bunlar en çok tüketilen ve Hindistan’da karşılaşılan yemeklerdir.

Chana Masala

Hint Et Yemekleri

  • Hindistan’da daha çok tavuk eti ve deniz ürünleri tercih edilir. Bu inançlarının bir gereğidir.
  • Ayrıca çoğu kesim vejetaryendir.
  • En çok bilinen Hint et yemeği: Tikka Masala’dır. Bu yemek kırmızı et veya tavuk eti ile hazırlanabilir.
  • İçerisinde Masala sosu, çeşitli baharatlar ve etler vardır.
  • Bu yemek dışında, Sığır Vindaloo, Murg Chatpata gibi et yemekleri de oldukça meşhurdur.
hint yemekleri
Tikka Masala

Hint Sebze Yemekleri

En bilineni Kachoridir. Değişik sebze karışımları ile hazırlanır. Dal Makhani, Punjabi Samosa yine sıkça tüketilen sebze yemekleri arasındadır.

Hint usulü yemekler, Hindistan’ın çeşitli bölgelerine göre değişir. Hint mutfağı, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılır:

  • Kuzey tarafta daha çok Moğol tarzı et pişirilip, dolayısıyla sıkça et tüketilir ve bolca baharat kullanılır.
  • Güney tarafı ise vejetaryendir.
  • Daha çok pilav, çeşitli baklagiller, yağlı tohumlar tüketilir.
  • Güney kısmının yemekleri, kuzeye nazaran daha acıdır, bu yüzden pek çok insan tüketemeyebilir.
  • Güney mutfağını ilginç kılan diğer bir özellik ise çatal, bıçak, kaşık gibi gereçlerin kullanılmamasıdır, neredeyse Güney bölgenin her yerinde el ile yemek yenir.
Dal Makhani


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder