Dünya Mutfağı

Dünya ülkelerinin çeşit çeşit lezzetleri...

Alman Mutfağı

 

Ünlü Alman Yemekleri


Onlarca farklı sosis türü, lezzetli et yemekleri, çeşit çeşit ekmekleri ve nefis tatlılarıyla Alman mutfağı, dünya çapında üne sahip. Üstelik, Almanya’nın her eyaletinde farklı yemek kültürlerinin ve tatların ön plana çıktığını söylemek mümkün. Ülkede tarih boyunca yaşanan sosyal ve politik değişimler, Alman mutfağının sahip olduğu lezzet çeşitliliğinin bir hayli zenginleşmesini beraberinde getirmiş şefim. Sen de bu köklü mutfağı daha yakından tanımak için Alman geleneksel yemekleri arasında kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersin? İşte, hem lezzetiyle hem de sunumuyla ün kazanmış Alman yemekleri…

Şnitzel

Şnitzel esasen Avusturya mutfağından çıkma bir lezzet olsa da uzun yıllardan beri Alman yemek kültürünün de sembol yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sırasıyla una, yumurtaya ve ekmek kırıntılarına bulanan kemiksiz et filetonun derin yağda kızartılması sonucunda hazırlanan şnitzel, genellikle baharatlı tereyağı ve limon dilimi eşliğinde servis ediliyor. Sen de misafirlerine enfes bir piliç şnitzel sunmak istersen hazırladığımız reçeteyi uygulaman yeterli şefim.

















Şnitzel Tarifi İçin Malzemeler

  • 4adetfileto tavuk göğsü
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1/2çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
    

Kaplaması için:

  • 5 yemek kaşığıun
  • 2adetbüyük boy yumurta
  • 1tatlı kaşığıhardal(opsiyonel)
  • 1,5su bardağıgaleta unu

Kızartmak için:

  • 1,5su bardağıayçiçek yağı

Şnitzel Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Fileto tavuk göğüslerini uzunlamasına ortadan ikiye kesin.
    Tavuk Şinitzel
  2. Yırtılmaması için üzerlerini streç film ile kapladığınız fileto parçalarını bir et döveceği ya da ağırlık yardımıyla inceltin.
    Tavuk Şinitzel
  3. Filetoların her iki yanını tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
    Tavuk Şinitzel
  4. Yumurtaları hardalla birlikte geniş bir kasede çırpın.
    tavuk-sinitzel
  5. Un ve galeta ununu düz bir tabağa yayın. İncelttiğiniz fileto tavuk dilimlerinin her iki tarafını öncelikle una bulayın. Fazla unlarını temizleyin.
    tavuk-sinitzel
  6. Sonrasında her iki tarafını çırpılmış yumurtaya bulayın.
    Tavuk Şinitzel
  7. Son olarak her yerini galeta unuyla kaplayın.
    tavuk-sinitzel
  8. Bir kızartma tavasına ayçiçek yağını ekleyin ve kızdırın. Sonrasında filetoları ekleyerek her iki yanını da yaklaşık 4-5 dakika kadar kızartın.
    Tavuk Şinitzel
  9. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir servis tabağına alıp, 1-2 dakika kadar dinlendirdiğiniz şnitzelleri dilediğiniz gibi servis edin. Afiyetler olsun!
    Tavuk Şinitzel



Brezel

Alman mutfağına özgü bir simit çeşidi olan Brezel, genellikle atıştırmalık ya da aperitif şeklinde tüketiliyor. Bu nedenle doğrudan Alman yemekleri arasında gösterilmese de ülkenin en popüler lezzetlerinden biri olduğuna şüphe yok. Piştiğinde sert bir gevrek formunu alan Brezel, genellikle tuzlu şekilde hazırlansa da çikolatalı ya da marmelatlı versiyonlarına rastlamak da mümkün. Ayrıca, bazı restoranlar sade Brezel’i peynir ve füme et tabaklarının yanında servis edebiliyor.



Brezel (Alman Simidi) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için Malzemeler;

  • 500 gr un
  • 250 ml süt
  • 50 gr tereyağı
  • 1 paket yaş maya 42gr
  • 1/2 (yarım) kahve kaşığı tuz

Su için gerekli malzemeler;

  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı karbonat
  • Üzeri için iri tuz

Brezel (Alman Simidi) Tarifi Nasıl Yapılır?


  1. Yoğurma kabının içine unu alıp ortasını çukur açıp diğer tarafta sütün içinde mayayı eritip unun ortasına döküyoruz.
  2. Kenarına da tuz ve küçük küçük kesilmiş tereyağını koyup 15 dakika bekletiyoruz.
  3. Sonra kalan ılık sütü de ekleyip güzelce yoğuruyoruz sonra hamuru 10 eşit bezeye ayırıp 20 dakika dinlendiriyoruz.
  4. Dinlendikten sonra hamurlarımız ocağa bir tencereye 1 litre suyumuzu koyup kaynamaya bırakıyoruz.
  5. Kaynadıktan sonra karbonatı da ekleyip tekrar bir taşım kaynatıyoruz.
  6. Su kaynarken biz diğer tarafta hamurlarımızı hazırlıyoruz.
  7. Elimizle uzunca yuvarlıyoruz.
  8. Hepsini yaptıktan sonra tekrar biraz daha uzatıp şeklini veriyoruz.
  9. Hepsi bitince hazır olan suyun içine atıp 30 saniye içinde bırakıp delikli kaşık yardımıyla suyun içinden çıkarıp yağlı kağıt serili olan fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  10. Hepsi bitince ortadaki kalın olan yeri keskin bıçak ile kesik atıp üzerine de iri tuz serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.




Spargel

Sebzeli Alman yemekleri kuşkonmaz olmadan düşünülemez. Özellikle nisan ayı geldiğinde, kuşkonmazla yapılan yemek çeşitleri hemen sofralarda yerini alıyor. Beyaz kuşkonmaz kullanılarak hazırlanan Spargel, Hollandez sos ya da eritilmiş tereyağı ile servis ediliyor. Bazı reçetelerde kuşkonmazlara domuz pastırması da eşlik edebiliyor.



Kuşkonmaz (Spargel ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet kuşkonmaz
  • 2 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber

Kuşkonmaz (Spargel ) Tarifi Nasıl Yapılır?


Kuşkonmazları kabak soyacağı ile temizleyip yıkayalım ve küçük küçük doğrayalım, diğer taraftan da soğanları yemeklik doğrayıp yağ ile güzelce kavuralım, üzerine kuşkonmazları koyalım ve yaklaşık yarım saat kavuralım, üzerine yumurtayı çırpalım ,tuz ve karabiberi de koyalım ve pişirelim.




Wurst

Alman yöresel yemekleri dendiğinde akla onlarca farklı çeşidiyle sosislerin gelmesi çok doğal. Almancada “wurst” olarak adlandırılan domuz sosisleri, ülkenin her bölgesinde farklı çeşitler ve isimlerle karşımıza çıkabiliyor. En ünlü wurst çeşitlerinden biri, kökeni Nürnberg şehri olan Bratwurst. Ayrıca, ince dilimler halinde kesilen sosisin köri ve ketçapla çeşnilendirilmiş hali olan Currywurst da Berlin’in en popüler sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Hatta Berlin’de Currywurst’a adanmış bir müze bile var. 



Yapımı için malzemeler

  • 750 gram kalın sosis
  • 1 çay bardağı ketçap
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz hardal
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 adet yıldız anason
  • 1 çay kaşığı tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı muskat rendesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Servis için:
  • 1 kilogram patates
  • Sıvı yağ
  • Köri

Currywurst tarifi Nasıl yapılır?

Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın.

Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanı ve toz hardalı ekleyin.

Soğanlar pembeleşince diğer baharatları da ekleyip kokuları çıkana kadar kavurmaya devam edin.

Ardından ketçabı ilave edip kıvamının koyulaşması için 5 dakika kadar kaynatın.

Pişen sosun içinden anasonu çıkarın.

Ayrı bir tavada yuvarlak dilimlediğiniz sosisleri pişirin.

Üçüncü bir tavada ince doğradığınız patatesleri derin yağda kızartın.

Pişen sosisleri tenceredeki sosa ekleyip güzelce harmanlayın.

Tabaklara koyduğunuz sosislerin yanına sıcak kızarmış patates ilave edin.

En üste biraz daha köri serpip servis edin.




Bratkartoffeln

Alman mutfağının en gözde sebzelerinden birinin patates olduğuna şüphe yok. Salatalardan ana yemeklere, çorbalardan aperitiflere kadar her türden reçetede patates kullanılabiliyor. Bratkartoffeln de haşlanmış ve dilimlenmiş patateslerin pastırma ve soğanla birlikte tavada kızartılması sonucunda hazırlanıyor. Bu reçete doğrudan ana yemek görevi görebildiği gibi, başta şnitzel olmak üzere birçok et yemeğinin yanında da servis edilebiliyor.





Bratkartoffeln Tarifi İçin Malzemeler

  • 450 gr patates 
  • Tuz
  • 70 gr pastırma, doğranmış
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ soğan, ince doğranmış
  • Karabiber

Bratkartoffeln Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri yıkayın ve tuzlu kaynar suda haşlayın. Haşlanan patateslerin kabuklarını sıcakken kolayca soyun. 
  • Pastırmaları küçük küpler halinde doğrayın Doğranan pastırmayı orta ateşte pişirin. 
  • Pastırmaları tavadan alın aynı tavaya tereyağını ekleyerek eritin. 
  • Haşlanan ve soğuyan patatesi halka halka doğrayın. Sıcak tavaya dizin. Üzerine doğranan soğan ve pastırma ekleyin.
  • Alt tarafları kızarana kadar pişirin, arkalı önlü pişirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyerek 5 dakika daha pişirin ve servis edin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder