Dünya Mutfağı

Dünya ülkelerinin çeşit çeşit lezzetleri...

Çin Mutfağı

ÇiN MUTFAGI

Acısıyla Ekşisiyle Yöresel Çin Yemekleri

Çin yöresel yemekleri, dünya mutfaklarından en büyükleri arasındadır. Çoğu ülkede olduğu gibi Çin’de de iklim, coğrafi özellikler, doğal kaynaklar gıdanın oluşumunu ve dolayısıyla farklı yemeklerin ortaya çıkışını etkilemiştir. Çin’in kuzey tarafı, yani Pekin, buğday, pirinç ve deniz ürünleri ile beslenir.

Sashimi

Pekin, Çin için oldukça önemli bir şehirdir, sadece yemekleri ile değil kültürü, dini, sanatıyla da. Yemek kısmına bakıldığında, Pekin ördeği Çin Meşhur yemekleri arasındadır ve sadece Çin’de değil diğer ülkelerde de pek çok damak tadına hitap etmektedir. Çin sokak yemekleri ise genelde seyyar satıcılar tarafından servis edilmektedir. Öyle ki bu seyyar satıcıların yemeklerini tatmak adına diğer ülkelerden Pekin’e gelinmiş ve bu satıcılar çok fazla rağbet görmüşlerdir. Hatta, Pekin’in meşhur caddesi olan “Hayalet Caddesi” adını bir zamanlar burada satıcılık yapan seyyar satıcılardan almıştır.

Sushi

Çin yemekleri tarifi, içerisinde genelde çeşitli baharatları barındırır. Bu baharatlar Çinin en lezzetli yemeklerinden olan deniz ürünlerinde kullanılır, ayrıca acılı yemeklere de tariflerde sıkça rastlanır.

Müthiş lezzetlere sahip olmasına rağmen Çinin genelinde gıda denetimi oldukça yaygın bunun nedeni ise geçmişte yaşanan bazı skandal gıda oluşumları. Eski çağladan beri çiftçiler suni gübre gibi çeşitli kimyasallara başvuruyorlar bunun nedeni ise Çin topraklarının fazla verimli olmaması dolayısıyla fazla meyve, sebze yetişmemesi. Lakin Çindeki insanların çoğu diğer ülkelere nazaran daha sağlıklı ve uzun ömürlü, bunun nedeni ise yağlı ve şekerli ürünlerden uzak durmaları.

Skandal olarak görülen bir diğer konu ise Çin yemekleri köpek etine olanak sağlaması. Eskiden köpek eti yemek Çin’de popülerken hatta bunun adında festivaller düzenlenirken, çıkan bir yasayla bu olay yasaklandı.

Çin Mantısı Dim Sum

Çin Yemegi Nasıl Yenir?

Belki de doğu kültürü ile batı kültürü arasındaki en büyük fark yemektedir. Batı ülkelerinde bilindiği üzere çatal, bıçak, kaşık gibi araç gereçlerle yemek yenirken doğu tarafında farklı şekilde yemek yenir. Örneğin Araplar ve Hintliler yemeği elleri ile yerken; Çinliler “chopstick” kullanırlar.

Çin Yemek Çubugu Waribashi (Chopstick)

Çin Yemek Çubugu Nasıl Kullanılır?

Aslında bilindiği kadar zor değildir. Hatta bazı yemek yeme sırasında avantaj bile sağlayabilir. Örneğin küçük yiyecekleri yerken. Çin yemek çubukları nasıl tutulur? Merak ediyorsanız anlatalım.

Çin’de üretilmiş oldukça farklı çubuk çeşitleri mevcuttur bazısı büyük ve parlak bazısı küçük ve pürüzlüdür. Daha kolay tutulur olan ise pürüzlü ve küçük olanlardır. Büyük olanların tutulması zor olabilir. Alt tarafta bulunan çubuk baş parmağınız ile işaret parmağınız arasında üstteki çubuk ise baş parmağınızın ucunda bulunmalı. Böylece iyi bir denge yakalayabilir ve besini tutabilirsiniz.


Çin Böregi

Ağzınızı lezzetlendirecek bir börek olmasının dışında içerisindekilerle de oldukça sağlıklı. Kereviz, pırasa, havuç bir de ekstra proteini unutmamışlar ve içine kıyma koymuşlar. Bir deneyin, eminiz beğeneceksiniz.

                                                                       Tarif: Çin Böregi


Çin Pilavı

İçerisinde çok az yağ var, bu yüzden sağlıklı ayrıca standart lapa pilav değil. Çeşitli baharatlar ve sebzeler var. Bunlar da bir aroma ve kalite katıyor, pilava. Çinlilerin en çok tükettiği şey, pirinç olduğu için farklı tarifleri mevcut, bu da o tariflerden biri.


Tarif: Çin Pilavı


Sebzeli Tavuklu Noodle

Çin yemeklerinden bahsedip de Noodle saymazsak olmaz. Çinin en çok tükettikleri yiyeceklerden biri noodle. Tarihi de bir o kadar fazla ve eski. Noodle yaparken dikkat edilmesi gereken şey makarna haşlar gibi haşlamamak. İçerisinde tavukta var, sebze de.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder