Fransız Mutfagı Yemekleri ve Mutfak Kültürü
Fransız Mutfağı Tarihi
- Uluslararası bir mutfak kültürü olarak hatırlarda kalmıştır Fransız mutfağı. Asırlar öncesinde Fransız mutfağı yemekleri genelinde av eti vardı hatta bu etler kızarmış olarak yenilirdi. Çünkü daha önce sebze ile tanışmamışlardır.
- Zaman içinde haliyle tarım alanları genişledi ve tarımla uğraşan kesim ortaya çıkınca sebze ile tanışıldı. Özellikle de patates çok sevildi.
- Haçlı Seferleri ile baharatlarla tanışıldı ve yemekleri çeşitlendiği gibi lezzetlendi.
- Yemeğe sadece mide doysun gayesiyle yaklaşmazlar. Estetik onlar için yemeğin lezzetinden daha mühimdir. Sunumsuz bir yemek asla masaya gelmez.
- Çünkü sunum, yemeğe verilen değerdir. Bu özellikten dolayı UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Fransız Mutfağı yer alır. Somut Olmayan Kültürel Miras olarak dünyaya kendini tanıtır.
Fransız Mutfağı Özellikleri ve Fransa Mutfak Kültürü
- Fransız mutfağında yemek yerken öncelikle bir aperitif masaya gelir. Gurmeler de iyi bilir ki Fransız mutfak hiyerarşisi özelliğine sahiptir. Sonrasında lezzetli bir çorba veya salata ile devam edilir.
- Et yemekleri ve ana yemekler daha sonra ikram edilmektedir. Gün içinde genellikle 3 öğünü geçmezler.
- Yemeklerindeki lezzeti ise tereyağına borçlulardır. Fransız mutfağı, peynir, şarap ve tereyağı etrafında şekillenmiştir. Filmlerdeki Fransız menülerinde hep dikkatinizi çeken bir şeydir masada şarap olması ve nefis bir peynir tabağı.
- Bizler gibi margarin ve ayçiçeği yağını çok tercih etmezler. Genel olarak domuz yağı ve tereyağı ile yemeklerini lezzetlendirirler.
- Ara soğuklara zeytini çok nadir eklerler çünkü Fransa zeytin yetiştirme konusunda çok gelişmemiştir. Tıpkı limon gibi. Bu yüzden salatalarına sirke ekleyerek yeme alışkanlıkları yaygındır.
- Yemeklerinde tuz ve baharat kıvamı orta kıvamdadır. Sakin bir damak lezzeti bırakmaktadır. Zaten enfes ve zarif sunumlarıyla midenizden önce ruhunuz doyacaktır. Ekmek kültürleri oldukça geniştir.
Kruvasan
En güzel ve yararlı Fransız icadı, kat kat kabaran çıtır hamuru ile göz dolduran, mideleri mest eden kruvasan yapımı biraz incelik ve özveri gerektiriyor.
Kruvasan hamuru aslında oldukça yağlı olan ve bu sayede kat kat kabaran milföy hamuru. Evet, yanlış okumadınız. Aslında evde milföy hamuru hazırlayacağız.
İster sade ister çikolatalı, o kruvasan buraya gelecek.
Kruvasan Tarifi İçin Malzemeler
- 500gramun
- 1yemek kaşığıeritilmiş tereyağı
- 1/2paketyaş maya
- 250ml.süt
- 1/4su bardağıtoz şeker
- 1,5 tatlı kaşığıtuz
Hamuru açmak için:
- 200gramtereyağı
Üzeri için:
- 1adetyumurta sarısı
Kruvasan Tarifi Nasıl Yapılır?
- Elediğiniz unu mutfak tezgahı üzerine alın. Orta kısmını parmak uçlarınızla havuz şeklinde açın.
- Ortada kalan boşluğa tuz ve toz şekeri alın. Ilık durumda olan sütü ekleyin. Küçük parçalara ayırdığınız yaş mayayı katın ve orta kısımda bulunan malzemeleri yavaş yavaş parmak uçlarınızla karıştırın.
- Yaş maya, toz şeker ve tuz; ılık sütün sıcaklığında çözüldüğünde eritilmiş tereyağını ekleyin. Kenar kısımda kalan unu azar azar iç kısma alarak karıştırın.
- Bu aşamada metal bir spatula kullanabilir ve sıvı durumda olan tüm malzemeyi una yedirebilirsiniz.
- Tüm malzeme özleştiğinde pürüzsüz, elastik ve yumuşak bir hamur elde etmiş olmalısınız. Hazırladığınız hamuru, üzerine temiz bir mutfak bezi örttükten sonra oda ısısında 30 dakika kadar mayalandırın.
- Bu esnada mutfak tezgahına streç film serin. Hamuru açmak için kullanacağınız tereyağını streç film üzerine alın ve bir merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. Üzerine streç film örtüp, donması için derin dondurucuya kaldırın.
- İki katı kadar mayalanan hamuru, unladığınız mutfak tezgahı üzerine aldıktan sonra bir merdane yardımıyla açın. Hamurun içindeki hava kabarcıklarını bu aşamada gidecek ve hamur daha kolay açılacaktır.
- Büyük bir dikdörtgen şeklinde açtığınız hamurun orta kısmına derin dondurucuda bekleyen ve dikdörtgen şeklinde açtığınız tereyağını yerleştirin. Tereyağlı hamuru ortadan ikiye katladıktan sonra unlanmış mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla tekrar açın.
- Hamurun üzerine yapışan fazla unları bir fırça yardımıyla aldıktan sonra hamuru dikdörtgen şeklinde katlayıp, streç film ile sardıktan sonra buzdolabına kaldırın. 30 dakika kadar bekletin.
- Dolaptan aldığınız hamuru hafif bir şekilde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, uzun bir dikdörtgen şeklinde açıp katladıktan sonra yine streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın ve 30 dakika kadar bekletin.
- Dolapta bekleyen hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerine alın. Katlarını açıp merdane yardımıyla uzun bir dikdörtgen şeklinde açın. Ardından uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Elde ettiğiniz hamur parçalarını birbiri üzerine kapattıktan sonra merdane yardımıyla üzerlerinden son bir kez geçin.
- Keskin bir bıçak yardımıyla hamuru verev şeklinde kesip, üçgen hamur parçaları elde edin. Hamurları geniş kısımlarından yuvarlayarak uç kısımlarına doğru rulo şeklinde sarın.
- Kruvasan şeklini yakaladınız. Hamurları yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Küçük bir kapta çırptığınız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla üzerlerine sürün.
- Pişmeye hazır durumda olan kruvasanları son bir kez mayalanmaları için bu şekilde oda ısısında bekletin. Fırını 180 derece ısıtın.
- Tepsi mayalanmasını da tamamlayan kruvasanları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika, üzerleri renk alana kadar pişirin. Ilık olarak kahvaltıların yanı sıra kahvenin yanında gururla servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Ratatouille Tarifi İçin Malzemeler
Domates Sosu İçin:
- 2yemek kaşığızeytinyağı
- 1/2adetsoğan
- 1adetkapya biber
- 2adetdomates
- 3-4daltaze kekik
- 1tatlı kaşığıtoz şeker
- 1çay kaşığıtuz
- 1/2çay kaşığıkarabiber
- 2dişsarımsak(opsiyonel)
Sebzeler İçin:
- 2adet orta boykabak
- 2adet orta boypatlıcan
- 1adetdomates
- 1çay bardağızeytinyağı
- 1 tatlı kaşığıtuz
- 1çay kaşığıkarabiber
- 1/2çay bardağızeytinyağı
Üzeri İçin:
- 3-4yemek kaşığızeytinyağı
- 1-2daltaze kekik
Ratatouille Tarifi Nasıl Yapılır?
Domates Sosu İçin:
- Kapya biberi ocak üzerine bir sac koyarak közleyin. Sonrasında hala sıcakken bir tabağa alıp üzerini streç filmle kapatın.
- Bir mutfak robotuna domatesleri ekleyerek püre haline getirin. Közlediğiniz kapya biberin kabuklarını soyarak robota ekleyin ve domateslerle birlikte pürüzsüz hale gelene dek karıştırın.
- İncecik doğradığınız soğanı zeytinyağı ile birlikte bir tavaya alın. Kısık ateşte yavaşça kavurmaya başlayın. Dilerseniz bu esnada sarımsak da ekleyerek kavurma işlemine devam edebilirsiniz.
- Yumuşayan soğanların üzerine domates sosunu ekleyin. Üzerine toz şeker, tuz, karabiber ve taze kekiği de ekleyerek, kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.
- Kıvamı hafif koyulaşan sosun içinden kekiği çıkarın ve fırına dayanıklı bir kabın tabanına sosu yayın.
Sebzeler İçin:
- Patlıcanları kabuklarıyla birlikte ince ince ve yuvarlak bir biçimde doğrayın. Tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar acı suyunun çıkması için bekletin. Ardından suyunu süzdürün.
- Kabakları ince ince doğrayın. Domatesleri de aynı boyut ve şekillerde doğrayın. Tüm sebzeleri bir kabın içine alın. Üzerlerine zeytinyağı, tuz ve baharatları ilave edin.
- Domates sosunu yaydığınız kabın içine, sebzelerinizi dıştan içe doğru yan yana dizin.
- Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Taze kekik yapraklarını üzerine ekleyin.
- Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp üzerine bıçakla 4-5 delik açın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirin.
- 20 dakika sonunda folyoyu kaldırın ve bu şekilde bir 30 dakika daha pişirin.
- Üzeri hafifçe kızaran ratatuy hazır. Afiyet olsun!
Tarte Tatin
Çay saatlerinde misafirlerinize sunum herkesin ağzını açık bırakabileceğiniz kadar farklı ve iştah açan görüntüsü, bol elmalı nefis lezzeti ve göründüğünden çok daha kolay hazırlanması sayesinde yeni favori tatlılarınızdan olmaya geliyor.
Tarte Tatin Tarifi İçin Malzemeler
- 6adetmilföy hamuru
- 2yemek kaşığıun
- 3adetorta boy yeşil elma
- 3adetorta boy kırmızı elma
- 2yemek kaşığıtereyağı
- 1 su bardağıtoz şeker
- 1/2 su bardağısu
Tarte Tatin Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yeşil ve kırmızı elmaları dört eşit parçaya bölüp, kabuklarını soyduktan sonra çekirdekli kısımlarını alın.
- Toz şeker ve suyu derin bir tavaya alın. Tereyağını katın. Orta ateşte kaynayan karışım, karamel rengini almaya başladığında elmaları katın.
- Kıvam alan sosta yumuşayan elmaları sosuyla birlikte kullanacağınız tart kabının tabanına alın. Elmaları mümkün olabildiğince sık ve düz bir şekilde yerleştirmeye çalışın.
- Oda sıcaklığında bekletip, çözülmelerini sağladığınız milföy hamurlarını yan yana dizip, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın.
- Açtığınız milföy hamurunun yuvarlak şeklinde ve kullanacağınız tart kalıbından daha büyük olması önemli.
- 2-3 dakika kadar soğuyan elmaların üzerine açtığınız tart hamurunu yerleştirin. Dışarıda kalan kenar kısımlarını tart kalıbının tabanına doğru ittirin. Pişme esnasında sosun hamurun yüzeyine çıkmasını engellemiş olun.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirdiğiniz tartı, ters çevirerek servis tabağına çıkartın. Dilimledikten sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder