ITALYAN MUTFAGI
Akdeniz Mutfagının En Lezzetli Temsilcisi: Italyan Mutfagı
İtalyan mutfağı tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan Antik Yunan, Etrüsk, Antik Roma, Arap ve Yahudi mutfak kültürlerinin etkisiyle bir sentez oluşturur ve köklü bir geçmişe dayanır. İtalyan mutfağı menü bakımından çok zengindir. Makarnaları, pizzaları, sosları ve peynirleriyle ünlü İtalyan mutfağında coğrafi konumdan dolayı bölgesel çeşitlilik çok fazladır.
Akdeniz mutfağına has beslenme kültürü gelişmiştir. İtalyan mutfağı, zengin ve fakir mutfağı olarak ikiye ayrılır. Cucina Rica tarzı zengin mutfağı, Cucina Povera fakir mutfağını oluşturur. Rönesans’ın ardından zengin ve fakir ayrımı kalkmış, dolayısıyla bu mutfaklar da birleşmiştir.
Italyan Mutfagı Hakkında Bilgi: İtalyan Mutfagı Özellikleri Nelerdir?
İtalya’nın iklimi nedeniyle sebze bol bol yetişir. İtalyan mutfağı ana yemekler sebze, tahıl ve meyvelerden oluşur. Güney ve Kuzey İtalya’da beslenme farklıkları vardır:
- Güney İtalya’da yemekler zeytinyağı, kuru salça ve baharatlarla tatlandırılmış kırmızı soslarla pişirilirken,
- Kuzey’de ise taze salça, pirinç ve yeşilliklerden oluşan soslar kullanırlar.
İtalyan mutfağında yemekler bol çeşitli yapıldığı için birden çok besin değeri bulunan yemekler pişer. Mutfaklarda en çok patates, pirinç, mısır, ve peynir tüketilir.
Doğal besin kaynakları bakımından Avrupa’nın en verimli alanlarına sahip olan İtalya’da bölgelere göre yemek kültüründe değişiklikler görülür. Örneğin, Orta İtalya’da yaşayan İtalyanlar kuzu şiş yemeye bayılırlar.
Hayvan yetiştiriciliği ile ön plana çıkan engebeli bölgelerde bol bol koyun ve keçi yetişir. Beslenme kültürü de bununla doğru orantılı gider bu bölgelerde. İtalyan mutfağı özellikleri bölgeden bölgeye ve hatta şehirden şehre bile değişkenlik gösterir. Tüm bölgelerin kendine has mutfak kültürü vardır, tıpkı bizim mutfaklarımızda olduğu gibi yöresel lezzetleriyle anılan şehirler vardır.
İtalya’nın kuşkusuz en meşhur yiyecek ve içeceklerinin başında peynirleri ve şarapları gelir. Ülkemizde de haklı bir üne sahip olan ve çok sevilen Mozzarella ve çok sert ve sarımtırak bir renge sahip olan Parmesan peyniri mutfak kültürümüze dahil olmuştur. Parmesan peyniri adını üretildiği yerden, yani Parme’den alır.
İtalyan mutfağının en ünlü içecekleri de damak zevklerimiz arasına girmiştir. Bunlardan en ünlüleri, kahve çeşitlerinden olan espresso, cappucino gibi içeceklerdir. İtalyanların en fazla tükettikleri içeceklerse şarap ve kahvedir.
İtalyan mutfağının ülkemizde de meraklıları çoktur ve İtalyan mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için açılmış İtalyan mutfağı kursu alan kişiler vardır.
Italyan Mutfagı Baslangıç Yemekleri
İtalyan mutfağının başlangıç yemekleri de çok çeşitlidir. İtalyanlar ana yemek öncesi tüketilen yiyecekleri Antipasto veya Antipasti diye adlandırırlar.
İtalyanlar ana yemeklerden önce başlangıç olarak Bruscetta (kızarmış ekmek dilimine zeytin ve domates karışımı), şarküteri, peynir ve bizde meze olarak bilinen ne varsa tüketirler. Bunu ana yemekler takip eder.
Bruschetta
Italyan Mutfagı Salataları
Sezar Salata ve Akdeniz Salatası İtalyan mutfağının en ünlü salatalarındandır. İtalyanlar salatalarına değişik aromalar katarak çok farklı lezzetler elde ederler. Salatalara balık, tavuk veya bakliyat gibi çeşit çeşit malzemeler katarak farklı bir boyut kazandırırlar. Soslar, zeytinyağı, mozzarella ve parmesan peynirleri de salatalarda bolca kullanılır.
Sezar Salata
Italyan Mutfagı Çorbaları
İtalyan mutfağında çorbalar sebze çorbaları, bakliyat çorbaları, balık çorbaları, kremalı sebze çorbalarından oluşur. Hepsinin kendine has tarifleri vardır. Kremalar ve fesleğen gibi kokulu otlar yine çorbaların baş tacıdır. Çorbaların en büyük özelliği kızarmış ekmek parçalarıyla servis ediliyor olmasıdır.
Italyan Mutfagı Et Yemekleri
İtalyan mutfağına ait et yemeklerinde sığır ve domuz eti kullanılır. Dilimlenmiş geyik eti, kurutulmuş söğüş et, peynir ve yumurta ile taçlandırılmış kuzu güveci, kuzu pirzola, domuz filetosu, rosto dana eti, barbekü veya az pişmiş biftek, domuz pirzola, haşlama sığır eti gibi yüzlerce et yemeği çeşidi bulunur.
Italyan Mutfagı Makarna Çesitleri
Kuşkusuz İtalyan mutfağının baş tacı makarnalarıdır. 600 çeşit makarnaya sahip İtalyan mutfağı makarna açısından dünyanın en zengin mutfağıdır. İtalyan mutfağı makarna tarifleri sayılamayacak kadar çoktur.
Envaiçeşit peynir ve sosla hazırlanan makarnalar artık sadece İtalyanların değil tüm dünya milletlerinin de en sevdiği tatlar haline gelmiştir. En ünlü makarnalar çeşitli domates soslarıyla hazırlanan spagettiler, kıyma, sos ve baharatlarla hazırlanan nefis lazanyalar, peynir çeşitleri ve yine enfes soslarla hazırlanan tortellini makarnalardır. Spaghetti Bolognese, Spagetti Carbonara, Fettuccine Con Salmone, Fettucine Alfredo gibi dünya çapında şöhret olmuş makarnaları vardır.
Tortellini
Italyan Mutfagı Sosları
Soslara oldukça meraklı olan İtalyanlar, biber, domates, sarımsak, enginar, zeytin ve zeytinyağını bol bol kullanırlar. Dünya çapında üne sahip pesto sosu, zeytinyağı, fesleğen ve çam fıstığı ya da ceviz karışımından elde edilmektedir, meraklıları çoktur.
Italyan Mutfagı Tatlıları
Canooli, Tramisu, Galeto, Torrone, Panna Cotta, Zabaglione, Dodurmalı Casatta en ünlü İtalyan tatlılarındandır. Tiramisu bizim ülkemizde de en çok sevilen İtalyan tatlılarından biridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder