Dünya Mutfağı

Dünya ülkelerinin çeşit çeşit lezzetleri...

İngiliz Mutfağı

INGILIZ MUTFAGI VE EN

 ÜNLÜ INGILIZ YEMEKLERI


FISH & CHIPS (KIZARMIS BALIK VE PATATES) 

Meşhur İngiliz yemekleri dendiğinde elbette ilk akla gelen, diğer ülkelerdeki restoranların menülerinde de tek başına İngiliz mutfağını başarıyla temsil eden yiyecek FISH & CHIPS oluyor. Genelde morina balığından yapılan fish & chips dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık olarak pişirilip servis ediliyor, bembeyaz eti ve kılçıksız oluşuyla çocukların da sevgisini kazanan Fish and chips kızarmış patates ve İngiliz birası Ale ile muhteşem bir uyum sergiliyor. Patates konusu İngilizler için mühim bir konu. Kızarmış patates, minik bebek patatesler, patates püresi gibi patatesin pek çok formu İngiliz mutfağının olmazsa olmazı. Fish & Chips yanında kızarmış patates ve bezelye ile servis ediliyor. Londra'ya geldiğinizde publardan birinde bu lezzeti denemeniz farz oluyor:)







































Fi



sh and Chips Tarifi için Malzemeler







 

  • 400 gramfileto mezgit
  • 2adetorta boy patates

Kaplama harcı için:

  • 1su bardağıun
  • 1/2 su bardağımısır nişastası
  • 2adetyumurta
  • 1su bardağımaden suyu
  • 1/2 su bardağısüt
  • 1/2 çay kaşığıtuz
  • 1/2çay kaşığıkarabiber

    Kızartmak için:

  • 2su bardağıayçiçek yağı

    Tartar sos için:

  • 4yemek kaşığısüzme yoğurt
  • 2yemek kaşığımayonez
  • 4adetsalatalık turşusu
  • 1yemek kaşığıkapari çiçeği
  • 1yemek kaşığılimon suyu
  • 1/4demetdereotu
  • 1/4çay kaşığıtuz
        

Fish and Chips Tarifi Nasıl Yapılır?


  1. Kaplama harcı için; buzdolabında beklettiğiniz un, mısır nişastası, yumurta, maden suyu, süt, tuz ve karabiberi bir kapta pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
  2. Deri ve kılçık kısımlarını ayıkladığınız fileto mezgitleri parmak şeklinde kesin arzuya göre dilim olarak bırakın.
  3. Kabuğunu soyduğunuz patatesleri, parmak şeklinde kesin. Bol suda duruladıktan sonra üzerlerini bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
  4. İkiye böldüğünüz ayçiçek yağını ayrı ayrı tavalarda kızdırın. Fileto mezgit balıklarını hazırladığınız kaplama harcına buladıktan sonra kızgın yağda, arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
  5. Parmak şeklinde doğradığınız patatesleri de kızgın yağa bırakın ve aralarda karıştırarak altın sarısı renk alana kadar kızarmalarını sağlayın.
  6. Kağıt havlu üzerine aldığınız balık ve patatesleri, fazla yağını bırakmalarını için 2-3 dakika kadar dinlendirin.
  7. Tartar sos için; uç kısımlarını kestiğiniz salatalık turşularını küçük küpler halinde kesin. Dereotu ve kapari çiçeklerini incecik kıyın. Süzme yoğurt, mayonez, limon suyu, tuz ve doğranmış tüm malzemeleri küçük bir kapta karıştırın.
  8. Servis tabağına aldığınız kızarmış balık ve patatesleri, tartar sosla birlikte bekletmeden servis edin. Arzu ettiğiniz yeşillikler ile birlikte sevdiklerinizle paylaşın.




PEYNIRLI MAYDONOZLU POPOVER

İçinde yok yok olarak anlatılan o yumurtalı, kızarmış sosisli, fasulyeli, közlenmiş domatesli İngiliz kahvaltısını hepimiz biliyoruz zaten ama İngiltere mutfağında bu kahvaltıdan çok daha farklı kahvaltılıklar da var tabii. Üstelik bizim damak tadımıza da çok uygun kahvaltılıklar. Mesela bu puf puf olan popover'lar gibi.




















Peynirli Maydanozlu Popover Tarifi İçin Malzemeler

  • 2adetyumurta
  • 1su bardağısüt
  • 3/4 su bardağıun
  •  1 çay kaşığıtuz
  • 5-6dalmaydanoz
  • 1su bardağıbeyaz peynir

Peynirli Maydanozlu Popover Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta ve sütü bir kaba alarak çırpma teliyle çırpın.
  2. Unu ve tuzu ekleyerek güzelce karıştırın.
  3. İnce kıydığınız maydanozları da ekleyip karıştırın.
  4. Hamur dinlenirken fırını 200 dereceye ayarlayın ve fırın ısındığında muffin kalıbını fırına koyarak 2 dakika boyunca ısıtın.
  5. Fırından çıkardığınız kalıbı hızlı bir şekilde yağlayıp, karışımı kalıbın yarısını biraz geçecek şekilde kalıba paylaştırın.
  6. Beyaz peyniri ufalayarak karışımın üzerine ekleyin.
  7. 200 derece fırında 10 dakika pişirdikten sonra ısıyı 180 dereceye düşürerek 20 dakika daha pişirin ve soğutmadan afiyetle tüketin.




SUNDAY ROAST (GELENEKSEL PAZAR YEMEGI)

İngiliz mutfağındaki geleneksel diğer bir kavram da ROAST kavramı.  İstanbul’da bile bazı beş yıldızlı otellerde yaygınlaşmaya başlayan Sunday Roast büfelerinin kökeni geleneksel İngiliz mutfağına dayanıyor. Sunday Roast geleneksel İngiliz kültüründe önemli bir yere sahip. Pazar öğle yemeği için restoranlarda ya da publarda buluşuluyor, fiks bir ücret karşılığında roast büfesinden faydalanılıyor. Büyük bir parça halinde fırınlanmış ve ağır ateşte pişirilmiş dana eti, domuz eti ya da hindi eti ince dilimler halinde kesilerek servis ediliyor. Gravy denilen sosla sunulan dilim etlere yine fırınlanmış bebek patatesler ve buharda pişmiş sebzeler eşlik ediyor.





























Sunday Roast Tarifi Için Malzemeler:
  • 1,5 kg nuar ( rostoluk dana eti )

Marinesi için;

  • 3 şişe maden suyu
  • Yarım fincan balzamik sirke
  • Bir tutam kekik
  • 3 – 4 dış sarımsak
  • 4 – 5 adet defne yaprağı
  • Bir tutam taze veya kuru biberiye (rozmeri)

Mühürlemek için ( kızartmak için );

  • 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı ( yoksa margarin)

Yanındaki sebzeler;

  • 1 orta boy brokoli
  • 1 orta boy karnabahar
  • 3 adet havuç ( havuzu soslamak için bir fincan bal
  • 4 büyük patates

Püre için;

  • 5 normal boyda patates
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Bir tutam tuz

Sunday Roast Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Eti biraz derin bir tepsiye alalım etin şeklinin bozulmaması ve dağılmaması için fırına dayanıklı olan iple resimdeki gibi saralım ve bağlayalım.
  2. Üzerine karıştırılmış sirke ve maden suyunu dökelim ve bütün baharatları serpelim tuz dökmeyin sertleştirir, isteyen fırına atmadan yada yerken dökebilir.
  3. Zamanınız varsa bu işlemi birgün önceden yapın dolapta bekletin yada 3-4 saat önceden marine edin.
  4. Arada eti ters düz edin iyice tadına varması ve yumuşaması için .
  5. Sonra bir kaşık tereyağı ile temiz bir tepside masaj yapın ,yani tereyağını ete sürün ve yedirin.
  6. Sonra büyük bir tavada mühürleme işlemi dediğimiz ön kızartma işlemini yapın.
  7. Bütün her tarafını çevire çevire kızartın ve sonra temiz bir tepsiye alıp marineden kalan suyunu üzerine dökelim .
  8. Önceden ısıtılmış 140 derece fırında yaklaşık 3 saatte yavaş yavaş pişirmeye bırakalım ama üst erken kızarmaya başlarsa boşluk kalacak şekilde başka bir fırın tepsisini ters çevirip fırına etin üst kısmına geçirelim.
  9. Etimiz pişerken biz yanındaki malzemeleri hazırlayalım.
  10. Brokoli ve karnabaharı çiçeklerini ayıralım hafif haşlayalım.
  11. Dört büyük patatesi soyalım dört eşit parçaya bölelim burdaki aşamaya dikkat edelim arkadaşlar çok hafif haşlayalım dışı bir santim yumuşamış içi çiğ olacak şekilde olmalı .
  12. Sonra derin bir süzgece boşaltalım ve eleyecek şekilde sağa sola sallayalım hafif pişmiş dışı püfür püfür pürüzlü bir şekil alır sonra fırın boşalınca fırın tepsisine yağlı kağıt serin patatesleri sıvı yağ la yağlayın isterseniz birazda tuzlayın ve fırına atın.
  13. Dışı çıtır çıtır kızarana kadar kızartın çok güzel dışı çıtır içi püre halini alır.
  14. Kalan diğer patatesleri soyalım ve güzelce haşlayalım suyunu süzüp ezelim püre haline getirelim süt karabiber biraz tuz ve tereyağını döküp güzelce karıştırıp özleştirelim.
  15. Havuçları yıkayıp soyalım bir parmaktan kalın doğrayın yağlı kağıt serili tepsiye sıralayın üzerine bal gezdirin ve fırına atın yumuşayıp kızartın.
  16. Evet arkadaşlar her şeyimiz hazır servise başlayalım eti fırından alıp ipini çözelim ince ince doğrayalım ve tabağa istediğimiz gibi sıralayıp servis edelim.



JACKET POTATOES (KUMPIR)

Türkiye’de patatesin en sevilen formlarından biri olan tereyağ ve kaşar ile harmanlanarak lezzetin doruklarına ulaşmış fırınlanmış patates KUMPİR İngiltere’de de pek çok kafe, restoran ve pub menüsüne Jacket Potatoes olarak girmiş durumda. Ancak burada patatesin üzerine bizdeki gibi envai çeşit salata ve meze karışımları koymak yerine fırınlanmış tereyağlı patatesi fasulye/cheddar, ton balığı/cheddar, ya da kıyma/cheddar gibi ikililer ile tamamlıyorlar.





MALZEMELER;

1- Patates(büyük boy)
2- Rendelenmiş kaşar
3- 1 tatlı kaşığı tereyağı
4- Konserve fasulye
5- Azıcıkta sıvı yağ(patatesin dışını sürmek için)

YAPILIŞI:

  • Patatesi iyice yıkıyoruz.kuruladıktan sonra dışına sıvı yağ damlatıp bütün yüzeye yayıyoruz ki dışı çıtır çıtır olsun.Üzerinide çatalla deliyoruz.böylelikle buhar kaçmaz içide güzel pişer.Fırını maximuma getirip bir saat kızartıyoruz.Kızardıktan sonra patatesi ortadan ikiye bölüp tereyağı ve rendelenmiş kaşarı patatesle birlikte karıştırıyoruz.Daha sonra fasulyemizi üste koyuyoruz.İsteğe bağlı üstede de kaşar koyabiliriz.
  • Eğer ton balıklı mısırlı yapmak isterseniz ton balık ve mayonezi karıstırıp hazırladığımız patatesin içine katarsınız ve üstüne de mısır eklersiniz...Afiyet olsun.





Beef wellington

İngiliz mutfağının en özel tariflerinden biri de beef wellington. Dünyaca ünlü şef Gordon Ramsay'in imza yemekleri arasında yer almasıyla ünü tüm dünyaya yayılan bu efsane lezzet, et severlerin sofralarına taşıyabilecekleri en özel tatlardan biri. Kabul, yapımı biraz emek istiyor ama...

Sonuç, verdiğiniz tüm emeğe değiyor.



















Beef Wellington Tarifi İçin Malzemeler

Bonfileyi mühürlemek için:

  • 800grambütün bonfile
  • 3yemek kaşığızeytinyağı
  • 1/2tatlı kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
  • 1/2tatlı kaşığıince çekilmiş deniz tuzu
  • 1tatlı kaşığıhardal

          İçi için:

  • 3/4su bardağıceviz içi
  • 300gramkültür mantarı
  • 1yemek kaşığızeytinyağı
  • 1/2çay kaşığıtoz kişniş
  • 1/2çay kaşığıtuz
  • 1/2çay kaşığıkarabiber
  • 8dilimbiberli füme et
  • 6adetmilföy hamuru

    Üzeri için:

  • 1adetyumurta sarısı
  • 1yemek kaşığızeytinyağı

Beef Wellington Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bütün bonfilenin yağ ve sinir kısımlarını alın. Taze çekilmiş tane karabiber ve ince çekilmiş deniz tuzu ilavesiyle tatlandırın.
  2. Zeytinyağını kalın tabanlı, ızgara izli döküm bir tavada kızdırın. Bütün bonfileyi yüksek ateşte aralarda çevirerek mühürleyin.
  3. Dış kısmı kabuk tutup kızaran ve suyu yani lezzeti içinde kalan bonfileyi kısa süre mühürledikten sonra ocaktan alın. Üzerine hardal sürüp bir kenarda dinlendirin.
  4. Ceviz içini bıçakla kıyın ya da mutfak robotunda küçük parçalar haline getirin. Üzerlerini nemli bir bezle sildiğiniz mantarları oldukça küçük küpler halinde doğrayın. Hatta ceviz kırıklarıyla uyumlu olana kadar küçültün.
  5. Bonfileyi mühürlediğiniz tavaya çok az miktarda zeytinyağı alıp kızdırın. Ceviz içi ve doğranmış mantarları yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavurun.
  6. Toz kişniş, tuz ve karabiber ilavesiyle tatlandırın. Soğuması için ocaktan alıp kısa bir süre bekletin.
  7. Oda ısısında çözdürdüğünüz milföy hamurlarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde yan yana dizin. Merdane yardımıyla hafifçe bastırıp dikdörtgen şeklinde açın.
  8. Biberli füme et dilimlerini birbirini üzerine gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerine cevizli ve mantarlı karışımı yayın. Orta kısmına mühürlenmiş bonfileyi oturtun.
  9. Kenarda kalan milföy hamurlarını yukarıya doğru kaldırıp bonfileyi rulo şeklinde sarın. Hamurların birleşme çizgisini alt tarafta bırakacak şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Kenar kısımlarını bastırarak kapatın.
  10. Küçük bir kapta hazırladığınız çırpılmış yumurta sarısı ve zeytinyağını milföy hamurunun üzerine sürün.
  11. Hazırladığınız beef wellington'u önceden ısıtılmış 190 derece fırında orta pişmiş olması için 20-25 dakika fırınlayın. Etin pişme derecesine göre süreyi arzu ettiğiniz oranda artırın.
  12. Fırından çıkardığınız beef wellington'u kısa bir süre dinlendirdikten sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder